També ens trobareu al grup del Facebook Draps del XIX/ Paños del XIX / 19th Clothes

divendres, 5 de març del 2010

INFLUÈNCIA DE LA VESTIMENTA MILITAR


En aquesta primera entrada específica sobre la vestimenta al s XIX, ens centrarem en la influència que la vestimenta militar de les guerres napoleòniques va exercir en la moda de l'època.

Ens trobem amb nombrosos casos, tan en la moda femenina com en la masculina, en què la decoració de les robes és similar a la militar, com pot ser la forma dels galons, copiats de l'estil dels regiments de cavalleria lleugera anomenats hússars. Aquest tipus de decoració, basada en el vestit nacional hongarès, es caracteritzava per un seguiment de files paral·leles de galons al llarg del pit, que rebien el nom de
crow's feet (pota de gall). En el cas de la moda femenina, aquesta ornamentació s'utilitzava sovint en els vestits de roba de muntar, ja que la dona va anar adquirint l'afició de fer esport i, per tant, s'equiparava a la vestimenta masculina per tal de poder-la practicar amb més comoditat. Una variació d'aquesta decoració de bandes paral·leles, són les tires corbes aplicades també al pit.


1.Jaqueta d'amazona de franel·la decorada amb galó de mohair i forrada de setí.
Messrs Redfern and Co. Anglesa, 1885-1886.



Un altre cas en el qual es pot observar això, és el de les mànigues d'alguns vestits femenins, on la roba exterior té una obertura deixant veure uns plecs horitzontals i diagonals tot recordant la pitrera de les jaquetes dels llencers. A banda de les mànigues, aquesta decoració també es pot apreciar a la pitrera dels vestits.

2.Pellissa femenina de seda guarnida amb panells de seda plegats, adornada amb borles. Forrada amb seda. Anglesa, al voltant de 1820.

En la roba femenina, també trobem cada vegada més l'ús de teixits rústecs, però resistents i pràctics, com en la roba masculina. Aquesta roba acostuma a presentar menys ornaments, però això ve donat, tal i com s'ha comentat anteriorment, perquè cada vegada la dona necessita una roba més pràctica per a la vida. Aquest fet començava a deixar entreveure com les dones iniciaven un procés per desfer-se de la seva condició d'inferioritat respecte els homes, encara que això tot just eren unes escletxes que, al segle XX, van guanyar terreny apareixent moviments com el de les sufragistes.

3. Jaqueta de dona Reefer amb doble botonada de boxcloth, drap gruixut de color terrós, adornada amb aplicacions de galó hongarès. Anglesa, 1892-1897.
4. Jaqueta d'un traje sastre femení fet de tweed, forrat de gerga de seda amb botons de nàcar. Alemanya, 1890-1893.


Informació extreta de: JOHNSTON, Lucy. La moda del siglo XIX en detalle. Ed. Gustavo Gili. Barcelona: 2006

3 comentaris:

  1. Oh, so this is why you needed it! I'm glad it has been useful then!
    ànims amb el blog!

    ResponElimina
  2. Muy bien, vuestros textos están muy bien escritos. Buena idea tener el bloc bilingüe.

    Deberíais incluir los enlaces a los blocs de vuestros compañeros de curso. Además hay uno sobre vestimenta militar que es un enlace de interés en relación con vuestra última entrada.

    ResponElimina

Què milloraries del nostre bloc?